به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري رويترز، فرانسه و آسوشيتدپرس، "خاوير سولانا" مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با صدور بيانيه اي در واكنش به بيانيه اخير آمريكا مبني بر ورود مشروط در گفتگوهاي چند جانبه با ايران ، اعلام كرد كه اين نشانه اي قوي و محكم و بسيار مثبت خواهد بود و آرزوي مشترك همه ما رسيدن به توافق با ايران است.
آمريكا روز گذشته براي وارد شدن در مذاكرات هسته اي با ايران شرط گذاشت و اعلام كرد: در صورتي كه ايران تمام فعاليتهاي غني سازي و بازفراوري خود را به حال تعليق درآورد، آماده ملحق شدن به گفتگوهاي چند جانبه با ايران است.
"كاندوليزا رايس" وزير امور خارجه آمريكا اعلام كرد:" براي تاكيد بر تعهدمان مبني بر تلاش براي يافتن راه حلي مسالمت آميز در مورد موضوع هسته اي ايران و توسعه چشم انداز موفقيت،به محض اينكه تعليق فعاليت هاي كامل غني سازي و بازفراوري ايران مورد تائيد قرار گيرد، آمريكا به ميز مذاكرات باز مي گردد.
دفتر مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا همچنين خاطر نشان كردكه موضع جديد آمريكا اميد ما را مبني بر اينكه خارج از گفتگوهاي جاري قادر خواهيم بود تا رابطه و همكاري جديدي با ايران برقرارنماييم، تقويت مي كند.
در رويدادي ديگر جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا اعلام كرد: بر اين باورم كه اين مهم است كه ما اين مسئله را به شيوه اي ديپلماتيك حل كنيم و تصميم امروز من نشان مي دهد كه آمريكا رهبري براي حل اين مسئله را در دست مي گيرد.
وي گفت:آمريكا نقش رهبري را در اين زمينه ايفا خواهد كرد تا جامعه بين المللي را درباره موضوع هسته اي ايران از بن بست خارج كند و تلاش دارم در ازين زمينه اقدام كنم.
رژيم صهيونيستي نيز با صدور بيانيه اي پس اعلام موضع آمريكا، پشتيباني خود را از تلاش اين كشور براي شركت در گفتگوها اعلام كرد.
"زيپي ليوني"وزيرامورخارجه رژيم صهيونيستي گفت : اسرائيل ازگامهاي آمريكا براي به دست گرفتن رهبري ائتلاف بين المللي و اتخاذ گامهاي لازم براي ممانعت از دستيابي ايران به تسليحات هسته اي قدرداني مي كند.
"فيليپ دوست بلازي" وزير امور خارجه فرانسه نيز ضمن استقبال از توافق مشروط آمريكا براي ورود به گفتگوهاي چند جانبه اظهار داشت: من از مشاركت آمريكا و ديگر طرفها براي ورود به گفتگوهاي سه كشور اروپايي فرانسه، آلمان و انگليس با ايران استقبال مي كنم.
بلازي همچنين اين اقدام آمريكا را سبب تقويت و اعتبار بخشيدن به تلاش هاي اتحاديه اروپا و پيشنهادهاي اين اتحاديه خواهد شد.
بيانيه آمريكا در حالي است كه امروز نمايندگان پنج كشور اعضاي دائم شوراي امنيت شامل آمريكا، روسيه، چين، فرانسه و انگليس به همراه آلمان يكي ديگر از سه كشورعضو تروئيكاي اروپايي گفتگو كننده با ايران در وين ديدار و درباره پيشنهاد اروپا به گفتگو بنشينند.
بلازي همچنين نشست 1+5 فردا در وين را سبب فراهم آوردن فرصتي براي رسيدن به يك توافق درباره پيشنها اروپا به ايران و آغاز گفتگوها خواند و گفت: ما برآن هستيم تا پيشنهادي اساسي به ايران ارائه كنيم و از همپيمانانمان براي افزايش تلاشهايشان تشكر مي كنيم.
وي همچنين ابراز اميدواري كرد كه مقامهاي ايراني از فرصت استفاده كرده و اين پيشنهادها را بررسي كنند و با روحي سانده به آن پاسخ دهند.
نيويورك تايمز نيز در گزارشي نوشته است كه ممكن است آمريكا تمايل خود را براي كنار گذاشتن استفاده از زور اعلام كند.
اين روزنامه همچنين گزارش داد كه واشنگتن موافقت كرده است تا درصورتي كه ايران غني سازي خود را متوقف كند هرگونه تهديد به استفاده از نيروي نظامي عليه ايران را كنار بگذارد.
انگليس نيز ضمن استقبال از بيانيه آمريكا، آن را افزودن وزني سنگين به پيشنهادهاي اروپا توصيف كرد.
"مارگارت بكت" وزير امور خارجه انگليس دراين باره گفت: "من شديداً ازتمايل آمريكا براي الحاق به آلمان،انگليس، و فرانسه براي گفتگو با ايران استقبال مي كنم.
وي همچنين گفت كه ما براي ارائه پيشنهاد، نياز به حمايت فعال ديگر همپيمانان داريم.
وزير امور خارجه انگليس افزود:پيشنهاد آمريكا وزن سنگيني را به پيشنهادي خواهد داد كه پنجشنبه در نشست وزراي خارجه 1+5 در وين ارائه خواهد شد و من از ايران مي خواهم تا به اين فرصت پاسخ متناسب بدهند.
وزير امور خارجه آلمان نيز روز چهارشنبه بلافاصله پس از اظهارات رايس ضمن استقبال از اعلام آمادگي آمريكا براي پيوستن به مذاكرات مستقيم باايران اظهار داشت:اين موضوع سبب تقويت تلاشهاي ساير كشورها شده است.
"فرانك والتراشتاين ماير"به خبرنگاران گفت:ما از آمادگي واشنگتن در اين مورد استقبال مي كنيم .
اشتاين ماير كه پس از ديدار با "برنارد بوت"همتاي هلندي خود سخن مي گفت،اين موضوع را سبب تقويت واقعي ماهها و هفته ها تلاش توصيف كرد.
اشتاين ماير در ادامه افزود: ما فقط مي توانيم اميدوار باشيم افراد مسئول در ايران ارزش اين پيشنهاد را تشخيص دهند و واكنش مناسبي داشته باشد.
بن بوت نيز در اين باره گفت: اميدواريم ايران اين موقعيت را كه يك بار در زندگي رخ مي دهد، درك كند.
چين و روسيه نيز از موضع جديد آمريكا استقبال كردند، اما "وانگ گوانگيا" نماينده چين در سازمان ملل نيز در واكنش به اظهارات رايس گفت كه پيشنهاد آمريكا نبايد با پيش شرط همراه باشد.
در ديگر سو و در خاورميانه "حسني مبارك" رئيس جمهوري مصر و ملك عبدالله پادشاه عربستان از ايران خواستند تا در مقابل آنچه آنها جامعه بين المللي توصيف كردند، ازخود انعطاف نشان دهد.
اين دو مقام همچنين خواستار عاري سازي خاورميانه از سلاح هاي هسته اي شدند.
"تارو آسو" وزير امور خارجه ژاپن نيز ضمن استقبال از ابتكار اخير آمريكا در بيانيه اي اعلام كرد: اين براي جامعه بين المللي مهم است تا موضوع هسته اي ايران را به شيوه اي مصمم مورد بررسي قرار دهند.
آسو گفت : ژاپن تصميم دارد نقشي منصفانه را در همكاري و رايزني نزديك با طرفها ايفا كند و از ايران نيز انتظار دارد تا به شيوه اي مناسب به درخواست آمريكا پاسخ دهد و فعاليت هاي غني سازي خود را به حال تعليق درآورد.
نظر شما